Vækst betyder, at noget vokser. I forretningsmæssig forstand ses vækst, når økonomien vokser i en positiv retning fra et år til et andet. Hvis en virksomheds indtjeningen og/eller produktionen bliver forøget sammenlignet med året inden, er der tale om vækst. Derfor er vækst noget virksomheder stræber efter, da vækst medfører øget indtjening og omsætning.

Vækst i virksomhedssammenhæng kan også referere til en stigning i virksomhedens størrelse, omfang, eller ressourcer over tid. Det indebærer en udvidelse af virksomhedens aktiviteter, kunder, markeder eller produkter med det formål at opnå øget økonomisk og operationel succes.

Vækst er en vigtig målsætning for mange virksomheder, da det kan føre til øget indtjening, forbedret markedsandel og større indflydelse i branchen.

Vækststrategier og -mål varierer afhængigt af virksomhedens størrelse, branche og overordnede målsætninger. En vellykket vækststrategi kræver en grundig analyse af markedet, konkurrenceforholdene og virksomhedens egne styrker og svagheder.

Vækst i samfundet

Økonomisk vækst ses ikke kun i virksomheder, men også i samfundet. Væksten i samfundet vurderes på BNP – hvis BNP’en er steget fra året før, er der økonomisk vækst i samfundet. Der er en sammenhæng mellem den økonomiske vækst i samfundet og i virksomhederne. Hvis en virksomhed oplever økonomisk vækst, bidrager det nemlig til samfundets økonomiske vækst på en positiv måde.

Gazelle

Har en virksomhed oplevet særdeles hurtig vækst 4 år i træk, kan de blive kåret af Børsen som en gazellevirksomhed. At være en gazellevirksomhed giver noget prestige til virksomheden, som virksomheden kan anvende som en fordel, i forbindelse med markedsføring, omtale og samarbejder.