Jeg ved ikke med dig, men jeg har tit hørt sætningen “jeg vil gerne blive selvstændig, så jeg kan tjene mange penge”, eller noget lignede det. Om det er fordi man tænker man selv udbetaler sin løn, ved jeg ikke, men jeg ved at ikke alle selvstændige lever på en økonomisk lyserød sky.

Der ikke nogen regler for hvor meget du skal tjene som selvstændig. Ligesom nogen bliver selvstændige, i håbet om at tjene mange penge, tror mange også at alle selvstændige tjener mange penge.

Og ja, det er der da også nogen der gør. Men bestemt ikke alle selvstændige tjener det samme. For mens der for nogen nyopstartet selvstændige, kan gå flere år før de får løn, er der andre selvstændige der har fået deres virksomhed op på et niveau hvor de kan udbetale løn til dem selv. 

Hvis du vil skabe en succesfuld virksomhed, med en sund økonomi, skal du ikke som det første trække en stor løn ud til dig selv. At blive selvstændig kræver hårdt arbejde, og i mange tilfælde i starten også hårdt arbejde uden løn.

Hvis man kigger på hvad selvstændig erhvervsdrivende tjener i gennemsnit, lå gennemsnitslønnen for selvstændige i 2019 på 50.000 kr. om måneden. Det er en del højere end gennemsnitslønnen for lønmodtagere, der i samme år lå på 39.000 kr.  

Grunden til at lønnen for selvstændige er så meget højere, er på grund af de selvstændige erhvervsdrivende i Danmark, der tjener rigtig mange penge. Det er altså dem der trækker den gennemsnitlige løn op for selvstændige. Det kan derfor være svært at give et helt retvisende billede af, hvor meget selvstændige faktisk tjener.  

Lønnen for selvstændige kan alt variere utrolig meget, det er lige fra dem der slet ikke tjener noget endnu, til dem der tjener millioner. Som førnævnt findes der regler for, hvor meget du skal tjene som selvstændig. Men der er derimod regler for, hvor meget din virksomhed må omsætte for. Har du en personligt ejet mindre virksomhed, må du højst omsætte for 50.000 kr. i en periode af 12 måneder. Har du en omsætning på over 50.000 i en personligt ejet mindre virksomhed, skal du skifte virksomhedsform.