Hvad vil det sige at være soloselvstændig?

Som soloselvstændig er man den eneste arbejdende i virksomheden. Er man soloselvstændig har man selv kontrol over alt det forretningsmæssige og ens fokus er ofte at skabe frihed og fleksibilitet. Hvis ens fokus ligger på vækst, fremfor frihed og fleksibilitet, er man ikke soloselvstændig men iværksætter.

Vigtige pointer om at være soloselvstændig:

  • Som soloselvstændig står du alene med alt ansvaret.
  • Du skal have overblik og styr på alt i forretningsgangen.
  • Du er din egen chef – der er ikke nogen der bestemmer over dig.
  • Som soloselvstændig har du ikke faste arbejdstider – du kan som soloselvstændig have en meget fleksibel hverdag.
  • Du skal være disciplineret.
  • Som soloselvstændig står du med alle risici for virksomheden og driver virksomheden for egen regning.
  • Du har fokus på frihed, kontrol og fleksibilitet.

Som soloselvstændig skal man altså kunne lide at have ansvar, kontrol og en følelsen af selvbestemmelse. En soloselvstændig skal være disciplineret og skal kunne disponere over ens egen arbejdstid. Mange soloselvstændige og iværksættere kan have tendens til at have svært ved at lægge sit arbejde fra sig. Det er vigtigt at kunne disponere sin arbejdsgang, så man også har noget fritid, selvom man er soloselvstændig. Er man soloselvstændig skal man kunne tage beslutninger, da man er beslutningstageren i alle situationer angående virksomheden.

Soloselvstændig i et iværksætternetværk

Det kan som soloselvstændig være en fordel at være en del af et iværksætternetværk, da man er alene på arbejde hele tiden og kan have brug for nogle at sparre med.

Som soloselvstændig kan det ydermere være ideelt at være en del af et kontofællesskab. I et kontorfællesskab sidder man med andre, det kan være soloselvstændige eller noget helt andet. Her er det muligt at tale om alt fra ting i det private til forretningsmæssige ting.