En konkurs er en juridisk proces, som betyder at en virksomhed ikke længere kan betale sine kreditorer, det vil sige, at man er insolvent.

Når en virksomhed erklæres konkurs overgå alle virksomhedens aktiver til et konkursbo, her forbliver aktiverne til der er kommet afklaring på hvilke kreditorer, der skal have hvor meget. På den måde kan kreditorerne imellem ikke konkurrere om, hvem der først kan gøre krav på aktiverne. Aktiverne indbefatter dog ikke ’nødvendige aktiver’, som skal til for at opretholde et hjem samt båndlagt arv.

En konkurs er dermed sidste udvej, her lukker virksomheden og driften stopper.

Virksomheden kan selv erklære sig konkurs, ligeledes kan virksomhedens kreditorerne, som ikke får deres penge, begære virksomheden konkurs. Dette gør de ved at indsende en konkursbegæring til Skifteretten om, at den pågældende virksomhed er insolvent.

Betalingsstandsning

Hvis virksomheden ikke kan betale sine kreditorer, kan den gå i betalingsstandsning, dvs. at virksomheden får mulighed for at få en økonomisk pause for en periode, virksomheden betaler i denne periode ikke til sine kreditorer. På den måde får virksomheden en chance for at komme på fode igen, kan den ikke det, vil virksomheden begæres konkurs.