ApS og A/S virksomheder minder ved første øjekast meget om hinanden, fordi det begge er kapitalselskaber, hvilket betyder at virksomhedens økonomi er komplet adskilt fra ejernes privatøkonomi. Det vil også sige at din privatøkonomi er beskyttet ved tab af virksomheden, med begge selskabsformer.
Men hvad er så forskellene på ApS og A/S?
En af de mest væsentlige forskelle, er det startkapital der skal til for at starte enten et ApS eller A/S. Et ApS kræver en startkapital på 40.000 kr. mens det kræver hele 400.000 kr. At starte et A/S. Andre forskelle er ved de to selskabers ledelse. Ved et anpartsselskab (ApS), skal ledelsen bestå af mindst en direktion, hvor det i et aktieselskab (A/S) både skal være en direktion og en bestyrelse. Et aktieselskab kan også modsat et anpartsselskab blive børsnoteret. Hvilket betyder at aktieselskabet kan have frigjort aktier på børsen, der vil kunne blive handlet med.
Det var nogen af de forskelle der er på ApS og A/S, men hvilken selskabsform er så den bedste?
Om du vil oprette det anpartsselskab eller aktieselskab, kommer an på hvad selskabets formål er.
Ønsker du at starte et selskab, hvor du ikke har behov for de største investorer og samarbejdspartnere, og gerne vil starte med en mindre startkapital så er et anpartsselskab måske det rette for dig.
Ønsker du omvendt at starte et selskab, hvor der skal være store investorer og samarbejdspartnere indblandet, og har du startkapitalen er et aktieselskab måske det rette for dig.
Begge selskabsformer har deres fordele og ulemper. Den største fordel ved begge selskabsformer, er helt klart den begrænset hæftelse, i og med at din privatøkonomi er beskyttet, mod eksempelvis en mulig konkurs.
At starte en virksomhed helt generelt, kræver store overvejelser. Det gør det også ved oprettelsen, af enten et aktie- eller anpartsselskab. Derfor er det vigtigt at du sætter dig godt ind i de to selskabsformer, og finder du af hvad der giver mest mening for dig nu, og i fremtiden.