Det er et af hovedelementerne i den aftale om en sundhedsreform, som regeringen fredag præsenterer i Indenrigs- og Sundhedsministeriet i København.

Region Sjælland og Region Hovedstaden bliver lagt sammen til storregionen Region Østdanmark, som med cirka 2,8 millioner borgere kommer til at rumme i underkanten af Danmarks samlede befolkning.

– Den største reform af vores sundhedsvæsen i næsten 20 år. Den største siden kommunalreformen, siger indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) på et pressemøde.

– Målet med reformen er klart, at vi får rykket sundhedsvæsenet tættere på borgerne, siger hun.

Ud over partierne i SVM-regeringen er også SF, De Radikale, De Konservative og Danmarksdemokraterne med i aftalen om en sundhedsreform.

Der skal desuden oprettes 17 nye sundhedsråd. Sundhedsrådene skal bestå af både regionsråds- og byrådspolitikere. De skal forsøge at skabe sammenhæng i de nære sundhedstilbud.

I aftalen er der også et mål om, at der skal være 5000 læger i almenmedicinske tilbud i 2035, det er 1500 flere læger end i dag. Det skal sikre bedre lægedækning i yderområderne.

– Vi gennemfører også en historisk reform af almen praksis. Vi giver almen praksis en stærkere rolle, fordi vores egen læge er så vigtig for os alle sammen, når vi bliver syge.

– Der skal være bedre adgang til egen læge, og derfor sætter vi for første gang midler bag målet om, at vi skal være mindst 5000 praktiserende læger i år 2035, siger Sophie Løhde.

Sundhedsreformen indeholder også fem kronikerpakker, som er oprettet med inspiration fra kræftpakkerne.

Fra 2027 skal patienter med KOL og lænderygsmerter være omfattet af pakken, fra 2028 er personer med type 2-diabetes omfattet, og fra 2029 og 2031 gælder det samme for personer med henholdsvis hjertesygdomme og kompleks multisygdom.

Kronikerpakkerne medfører, at patienter inden for en tidsfrist skal tilbydes en behandlingsplan og have bestemte muligheder præsenteret.

/ritzau/